Už štvrtý rok pokračuje vzdelávací program pre deti a mládež Modrá škola

11.09.2012 Bratislava

Bratislava 11. septembra (TASR) - Rozširovať vedomosti detí a mládeže o vode a jej význame má za cieľ vzdelávací program Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s. (BVS) s názvom Modrá škola - voda pre budúcnosť. Už štvrtý rok ho realizujú členovia občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska v spolupráci s BVS.

Prostredníctvom programu Modrá škola chceme prehĺbiť a rozšíriť vedomosti detí a mládeže o pitnej vode a jej význame a rôzneho využitia či už na pitie, varenie, umývanie a pod. Chceme ich oboznámiť aj s čistením odpadových vôd a vzbudiť v mladých ľuďoch pozitívny a zodpovedný vzťah k vode, ochrane vodných zdrojov a životného prostredia vôbec, povedal dnes na stretnutí s novinármi podpredseda predstavenstva a obchodný riaditeľ BVS Boris Gregor.

Koordinátor vzdelávacieho programu Modrá škola Ján Šípoš vyzdvihol, že v tomto školskom roku má program niektoré nové aspekty a priority. Chcú viac zdôrazňovať deťom a mladým stále rastúcu hodnotu vody aj z pohľadu zdravého životného štýlu, aby si uvedomili, že čistá voda je pre človeka oveľa zdravšia ako rôzne sladené a sýtené nápoje. Takisto chcú pripomínať význam vody pre hygienu. "Máme zámer realizovať projekt "Pitné fontánky na školách" a naučiť deti dodržiavať pitný režim a piť kvalitnú vodu z vodovodu. Pre začiatok plánujeme nainštalovať 15 pitných fontánok do materských, základných a stredných škôl", informoval Šípoš.

Vzdelávací program Modrá škola - voda pre budúcnosť sa realizuje v oblasti pôsobnosti BVS, teda na území Bratislavského kraja a v časti Trnavského a Trenčianskeho kraja. Do programu je aktívne zapojených 280 škôl - materských, základných a stredných. Aj v tomto školskom roku usporiadame pre deti a žiakov vedomostné súťaže o vode, fotografickú, výtvarnú a literárnu súťaž na tému - Voda ako súčasť môjho každodenného života. Organizujeme pre školy exkurzie do čistiarní odpadových vôd v Bratislave-Petržalke, Vrakuni či Hamuliakove, ale i Myjave, Senci, Senici a Modre. V decembri tohto roku (17. a 18. 12.) pripravujeme pre školy Festival vody. Bude zameraný na zvýšenie povedomia žiakov o problematike súvisiacej s pitnou vodou, jej výrobou a distribúciou k zákazníkom, na otázky ochrany vodných zdrojov, čistenia odpadových vôd. Festival vody je súťažná prehliadka, na ktorej žiaci prezentujú svoje tímové projekty a majú možnosť diskutovať s členmi hodnotiacej komisie o riešenej problematike.

BVS a o. z. Mladí vedci Slovenska sa zameriavajú aj na študentov vysokých škôl. Na záver dnešnej tlačovej besedy odovzdali diplomy a finančné ocenenie za najlepšiu záverečnú bakalársku prácu 2012 a takisto ocenenia za najlepšiu diplomovú prácu 2012 spolu šiestim účastníkom súťaže.
 

Vyberte región